Filme

Florence Foster Jenkins (2016)

October 14, 2016

Vreau sa va povestesc in cateva randuri despre pelicula “Florence Foster Jenkins”, un film despre muzica, dragoste si bani, elemente pe care regizorul Stephen Frears le-a impletit cu succes intr-o comedioara tragica.

Este vorba despre o femeie din clasa mijlocie ale carei aspiratii muzicale se afla dincolo de talentul ei. O femeie ce iubeste cu disperare muzica si pe care soarta nu a inzestrat-o cu o voce frumoasa. Cu toate astea, Meryl Streep o intruchipeaza extraordinar. De altfel, memoria ei continua si astazi sa fie amintita pentru cele mai simple motive: iubea muzica, si-a urmarit visul si nu a renuntat niciodata.

Bazata pe o poveste reala, actiunea incepe in clubul Verdi din New York-ul anilor 1944, unde Florence isi distreaza prietenii de 25 de ani. Meryl Streep este uimitoare si distractiva, dar si nefericita ca femeie dupa ce sotul ei care a murit cu multi ani in urma i-a transmis sifilis. Avand un repertoriu deja impresionant, aici poarta costume ce o ingrasa, multe rochii, peruci, pene si multe bijuterii.

Hugh Grant (St. Clair Bayfield), sotul actual care duce o viata dubla si care este cel mai mare sustinator al ei, se ridica la inaltimea lui Meryl si are un personaj foarte complex. Este politicos, este nobil. Nu tin minte sa il fi vazut pe Grant atat de bine in vreun rol. Aici el este simbolul puterii ca sot grijuliu a carui prioritate este de a implini iluziile sotiei sale, chiar daca traieste discret intr-un apartament cu amanta sa.

Un mare aport la succesul filmului este rolul primit de Simon Helberg (Cosme McMoon), un tanar ce o acompaniaza la pian pe Florence. Ajunge sa isi demonstreze abilitatile sale de pian si o sa vedeti cum pe parcurs opteaza pentru loialitate si trece peste ambitia de a deveni un mare pianist. Helberg este fermecator, amuzant, iar reactia lui atunci cand o aude cantand pentru prima oara pe Florence este de nepretuit. L-am mai vazut pe Simon Helberg in serialul “The Big Bang Theory” dar cred ca ar fi foarte interesant sa il vedem intr-un rol principal. Mimica fetei si limbajul corpului sunt geniale. Mare actor, mare talent!

Citeam cateva articole despre cum Helberg a ajuns sa joace in acest film. Regizorul cauta un personaj de la care avea doar o singura pretentie. Sa stie sa cante la pian. Cantase pana la varsta de 16 ani dar nu ca profesionist si de atunci nu a mai avut nici o legatura cu pianul. Fiind foarte atras de oportunitatea de a primi un rol alaturi de Meryl Streep a mintit ca stie sa cante la pian. A avut la dispozitie doar 4 luni pentru a invatata si, din fericire, a reusit.

Sursa foto

Dupa parerea mea, distributia este aproape de perfectiune  . Designul de productie rafinat si foarte bine ales. Mi-a placut in mod deosebit atentia la detalii. Din punct de vedere emotional, oscileaza intre amuzament, antipatie, disperare si incantare, si per total filmul este bun.

Totusi mi s-a parut putin cam lent, un pic lung si nu ar fi stricat mai multa comedie.

Sursa foto Sursa foto

No Comments

Leave a Reply